NoobsPlanet

Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics, posts and unlimited download to our resources, as well as connect with other members through your own private inbox!

Majove Audio AppleALC problem on Mojave 10.14.4 Dell Inspiron 5547 ALC3234

Rair Suzuki

Member
Before explaining my problem, before this hackintosh that im currently using, i had mojave 10.14 and was able to use almost everything, but i was using voodoo for audio, i tryed to update to a new mojave version and i ended up with a broke instalation. So i started from 0 and focused on update to 10.14.4 before installing most of the kexts, so what i have done is:

1.Installed Mojave
2.Fixed Keyboard and touchpad
3.Used the new config.plist of my gpu (HD4400)
4.Instaled the ethernet kext so i could update
5.Updated to 10.14.4

Next thing i want to do is fix audio but i dont want to use voodoo due to the quality

I tryed to follow the first step of this guide using (3, 11, 13, 15, 17, 18, 21, 27, 28, 30, 31, 99) -> 1) Using AppleALC https://www.noobsplanet.com/index.php?threads/all-system-100-working-audio-fix-for-hackintosh.330/
but without sucess, none of them worked. I did some research, and most of people with this audio hardware (Realtek ALC3234 or ACL255) end up using voodoo.

Can someone help with this?
Thanks
 

noobsplanet

Well-known member
Staff member
Administrator
Moderator
Before explaining my problem, before this hackintosh that im currently using, i had mojave 10.14 and was able to use almost everything, but i was using voodoo for audio, i tryed to update to a new mojave version and i ended up with a broke instalation. So i started from 0 and focused on update to 10.14.4 before installing most of the kexts, so what i have done is:

1.Installed Mojave
2.Fixed Keyboard and touchpad
3.Used the new config.plist of my gpu (HD4400)
4.Instaled the ethernet kext so i could update
5.Updated to 10.14.4

Next thing i want to do is fix audio but i dont want to use voodoo due to the quality

I tryed to follow the first step of this guide using (3, 11, 13, 15, 17, 18, 21, 27, 28, 30, 31, 99) -> 1) Using AppleALC https://www.noobsplanet.com/index.php?threads/all-system-100-working-audio-fix-for-hackintosh.330/
but without sucess, none of them worked. I did some research, and most of people with this audio hardware (Realtek ALC3234 or ACL255) end up using voodoo.

Can someone help with this?
Thanks
Make sure you have installed WhateverGreen.kext, Lilu.kext and AppleALC.kext on Clover/Kext/Other/ and add the set the layout-id to audio properties (From 10.14 and up). as per mentioned in the guide: If you have installed kext on S/L/E/ or L/E/ be sure to check the permission of kext. You can find though command sudo kextcache -i / Make sure the kext are not rejected. Also, check the duplication of kext in S/L/E/, L/E/ and Clover/kext/other location as well. Make sure AppleHDA.kext in S/L/E/ you can check this from command as well : sudo ls -l /System/Library/Extensions/ | grep "AppleHDA.kext", If this returns empty line then AppleHDA.kext is not present. If you meets all the above mentioned steps then you've something done wrong in config.plist. Follow the guide carefully again.

Tips for your system said:
Tips:
Use layout-id 11 for Dell optiplex and use the latest version of AppleALC.kext from our resources. (Linked below)
 
Last edited:

Rair Suzuki

Member
Make sure you have installed WhateverGreen.kext, Lilu.kext and AppleALC.kext on Clover/Kext/Other/ and add the set the layout-id to audio properties (From 10.14 and up). as per mentioned in the guide: If you have installed kext on S/L/E/ or L/E/ be sure to check the permission of kext. You can find though command sudo kextcache -i / Make sure the kext are not rejected. Also, check the duplication of kext in S/L/E/, L/E/ and Clover/kext/other location as well. Make sure AppleHDA.kext in S/L/E/ you can check this from command as well : sudo ls -l /System/Library/Extensions/ | grep "AppleHDA.kext", If this returns empty line then AppleHDA.kext is not present. If you meets all the above mentioned steps then you've something done wrong in config.plist. Follow the guide carefully again.



The only kexts i have duplicated is lilu and whatevergreen, on s/l/e and clover/kext/other. When i followed the GPU guide, i installed them with kextwizard (the kexts on /other folder is more updated than those on s/l/e)
Screen Shot 2019-07-27 at 08.47.55.pngScreen Shot 2019-07-27 at 08.56.45.pngScreen Shot 2019-07-27 at 09.00.49.pngScreen Shot 2019-07-27 at 09.02.27.png
 

QueenDevelopers

New member
The only kexts i have duplicated is lilu and whatevergreen, on s/l/e and clover/kext/other. When i followed the GPU guide, i installed them with kextwizard (the kexts on /other folder is more updated than those on s/l/e)
View attachment 1283View attachment 1284View attachment 1285View attachment 1286
Do not duplicate kext, recommend you to remove the kext from S/L/E/ and use only one location to install the kext. And follow the guide @noobsplanet mentioned you in #Post2
 

Rair Suzuki

Member
The only kexts i have duplicated is the lilu and whatever green, if remove them from s/l/e and leave only in clover/kexts/other, my hackintosh will be fine?
 

noobsplanet

Well-known member
Staff member
Administrator
Moderator
You are using layout-id 27 but use 11 as mentioned in Post #2 for PciRoot(0)/Pci(0x02,0) PciRoot(0)/Pci(0x03,0) and PciRoot(0)/Pci(0x1b,0), And be sure to remove # from the value. Rebuild Kernel cache then reboot.
 

Rair Suzuki

Member
You are using layout-id 27 but use 11 as mentioned in Post #2 for PciRoot(0)/Pci(0x02,0) PciRoot(0)/Pci(0x03,0) and PciRoot(0)/Pci(0x1b,0), And be sure to remove # from the value. Rebuild Kernel cache then reboot.
I changed the layouts, but look at my output from terminal
Screen Shot 2019-07-28 at 14.42.39.pngScreen Shot 2019-07-28 at 14.39.51.pngScreen Shot 2019-07-28 at 14.41.45.pngScreen Shot 2019-07-28 at 14.41.14.png
Then rebooted and still no audio.
 
Last edited:

noobsplanet

Well-known member
Staff member
Administrator
Moderator

Rair Suzuki

Member
sudo kextcache -i / not sudo kextcache -u /, also make sure you're using AppleHDA.kext that come with OS itself not the downloaded one. If problem persist then attach your config.plist && also make sure VoodooHDA.kext and AppleHDA.kext is not installed on your system.
sudo kextcache -i /output:
Screen Shot 2019-07-29 at 07.30.02.png
AppleHDA.kext info:
Screen Shot 2019-07-29 at 07.25.21.png

Rebooted and still no audio
As i said in post #1 This is a clean installation of mojave, the only kexts i installed was on the GPU guide (lilu an whatevergreen on sle), keyboard touchpad and ethernet kexts on clover/kexts/other.
When you say "make sure VoodooHDA.kext and AppleHDA.kext is not installed on your system", voodooHDA never been on this hackintosh, AppleHDA is the one from apple, are you saying to remove it from sle?
 

Attachments

noobsplanet

Well-known member
Staff member
Administrator
Moderator
sudo kextcache -i /output:
View attachment 1299
AppleHDA.kext info:
View attachment 1297

Rebooted and still no audio
As i said in post #1 This is a clean installation of mojave, the only kexts i installed was on the GPU guide (lilu an whatevergreen on sle), keyboard touchpad and ethernet kexts on clover/kexts/other.
When you say "make sure VoodooHDA.kext and AppleHDA.kext is not installed on your system", voodooHDA never been on this hackintosh, AppleHDA is the one from apple, are you saying to remove it from sle?
Press F2 at clover home screen and boot normally, once boot is complete it should generate a preboot.log file on /Clover/misc/ folder. Paste the text log here or you may attach the whole clover.
 
Top