NoobsPlanet

Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics, posts and unlimited download to our resources, as well as connect with other members through your own private inbox!

Intel HD 5300, 5500 and 6000 Graphics Fix For Hackintosh

noobsplanet

Well-known member
Staff member
Administrator
Moderator
This is the graphics fix for Intel HD 5300, 5500 and 6000 only. Before starting this guide make use you have installed clover in your HDD and not using USB. If you haven't installed it yet then you can see this official guide or I have also guided it here and make sure you don't need a USB to boot into macOS anymore and so take off the USB. Ok assuming that you're using the Fake-id as 0x12345678 and you're at the macOS desktop.

Step 1: Download config.zip
Step 2: After downloaded zip extract it you will find config.plist, copy it
Step 3: Now download clover configurator then install and open it and then click on Mount partition
Step 4: Click on Open Partition, Navigate to the directory EFI/Clover/ and paste the config file we have copied in Step 2 and it will ask you to override and click OK.
Step 5: Right click and open with clover configurator (that we have installed on Step 3) then goto Graphics and Tick inject EDID , inject Intel and ig-platform-id value to 0x16260006
Step 7 :
Goto Kernal and Kext Patches and click to (+) icon inside KextsToPatch table and Fill Name as AppleIntelBDWGraphicsFramebuffer Find* [HEX] as 8945C839C7764F Replace* [Hex] as 8945C839C7EB4 and comment as www.noobsplanet.com and leave other as is:

Name*Find*Replace*Comment
AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer8945C839C7764F8945C839C7EB4www.noobsplanet.com

Step 8: Save the config File > Save and exit
Step 9:
Rebuild Kernel cache
Step 9: Reboot your computer and now your graphics should be working fine.

Comment below let us know that this guide worked for you or not!!
 
Last edited:

renzo9713

New member
It works, but do you know any fix to solve the lag when you try to resize any windows? I feel some laggy when i resize some windows(for example, Word, Spotify, etc). My intel HD 5500 is working, but i feel some laggy...
 

noobsplanet

Well-known member
Staff member
Administrator
Moderator
It works, but do you know any fix to solve the lag when you try to resize any windows? I feel some laggy when i resize some windows(for example, Word, Spotify, etc). My intel HD 5500 is working, but i feel some laggy...
Of course, you may feel laggy and slow because you're running your system with 4 GB RAM. I myself feel slow with 8 GB Memory, so recommend you to use SSD and increase your ram to make your hackintosh run smoothly. You can take a look at this guide.
 

oldman20

Member
Hi, trouble with kernel panic after update from 10.14 up to 10.14.1 hackintosh bring me here. First want to say hello all friends, Im not speak English, so forgive me about langguage, plz :d
After update, i cant boot normal into my hack, only work with ig-platform-id value change from 0x16260006 to 0x16160006 (smt like 0...9). and of course graphics is low 4Mb. I update all kext in Clover/Kext/Others but stuck. Any idea, sir?
Thank your attention!
before, i using config.plist not patch AppleIntelBDWGraphicsFramebuffer and still work well. After panic, i tried using your methol but still not lucky!
I think have trouble with graphics, with video card intel5500 should i using Lilu kext with Whatevergreen kext? I hear somewhere said it need if kabylake to up, right?
 
Last edited:

ALiveVam

~~~~~~
Staff member
Moderator
Hi, trouble with kernel panic after update from 10.14 up to 10.14.1 hackintosh bring me here. First want to say hello all friends, Im not speak English, so forgive me about langguage, plz :d
After update, i cant boot normal into my hack, only work with ig-platform-id value change from 0x16260006 to 0x16160006 (smt like 0...9). and of course graphics is low 4Mb. I update all kext in Clover/Kext/Others but stuck. Any idea, sir?
Thank your attention!
before, i using config.plist not patch AppleIntelBDWGraphicsFramebuffer and still work well. After panic, i tried using your methol but still not lucky!
I think have trouble with graphics, with video card intel5500 should i using Lilu kext with Whatevergreen kext? I hear somewhere said it need if kabylake to up, right?

Welcome #oldman20.
It's not critical issue, which issue you facing. It's a common problem.
Read this following Guide:
1.Successfully Updated macOS Mojave 10.14 to 10.14.1<<
2.[FAQ] Some common problems and solution<<Read Q9
 

oldman20

Member
Welcome #oldman20.
It's not critical issue, which issue you facing. It's a common problem.
Read this following Guide:
1.Successfully Updated macOS Mojave 10.14 to 10.14.1<<
2.[FAQ] Some common problems and solution<<Read Q9
Hi, acttualy i'm not put anything about S/E or S/L/E EXCLUDE AirPortAtheros40.kext into S/L/E. and i thing if that, with mojave 10.14 above, i cant using wifi after update, right sir? This problem i got one more times in pass, after update version OS. That's strange, mate
I will try your tips, and back to report, thanks you much!
This is log after failed start by apple report
i using this config with Mojave 10.14 on orther HDD is ok, this problem with 10.14.1, cant believe what happen
 

Attachments

Last edited:

ALiveVam

~~~~~~
Staff member
Moderator
Hi, acttualy i'm not put anything about S/E or S/L/E EXCLUDE AirPortAtheros40.kext into S/L/E. and i thing if that, with mojave 10.14 above, i cant using wifi after update, right sir? This problem i got one more times in pass, after update version OS. That's strange, mate
I will try your tips, and back to report, thanks you much!
This is log after failed start by apple report
i using this config with Mojave 10.14 on orther HDD is ok, this problem with 10.14.1, cant believe what happen
Attach EFI/efi/clover Folder without theme folder...
Attach Terminal Output ..sudo kextcache -i /
 

oldman20

Member
Attach EFI/efi/clover Folder without theme folder...
Attach Terminal Output ..sudo kextcache -i /
Here sir, thanks!
this is terminal output from HDD 10.14 boot normal
Bash:
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$ sudo kextcache -i /
Password:
KernelCache ID: 708C822C61195601CA10F5599821A4DF
And here output from SSD 10.14.1 only boot after change ig-platform-id value from 0x16260006 to 0x16160006
Bash:
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$ sudo kextcache -i /
Password:
KernelCache ID: 5B63FCE56D45704675EE0B5014A8E8F8
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$
Attach Clover folder boot normaly when 10.14 and failed 10.14.1 on SSD (still work with 10.14 on HDD)
WOMMMM, cant believe sir, after time teminal output type, i try reboot again with SSD and amazing, it work!!!
and log boot from misc folder Clover, boot normaly after
this is output terminal then
Bash:
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$ sudo kextcache -i /
Password:
KernelCache ID: 7477FE48948B5ECC0E7076BCA7FB4BA5
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$
NOW i try reboot several time to know it work or not. I want to know what's happening
 

Attachments

Last edited by a moderator:

oldman20

Member
would u help me know how to have log boot after panic or normal to diagnostic, sir? preboot.log from clover generar by F2 is same with Boot.log from clover configurator? I have quick test: boot from clover 4722 installed at SSD, press F2 to save preboot.log, but not boot from here, others while i reboot again and select boot from clover 4700 installed at HDD, then open Finder>EFI in SSD>clover>misc. found preboot.log here!!! So i think preboot.log file not useful for diagnostic problem boot failed/ kernel panic, right sir???
 

ALiveVam

~~~~~~
Staff member
Moderator
Here sir, thanks!
this is terminal output from HDD 10.14 boot normal
Bash:
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$ sudo kextcache -i /
Password:
KernelCache ID: 708C822C61195601CA10F5599821A4DF
And here output from SSD 10.14.1 only boot after change ig-platform-id value from 0x16260006 to 0x16160006
Bash:
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$ sudo kextcache -i /
Password:
KernelCache ID: 5B63FCE56D45704675EE0B5014A8E8F8
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$
Attach Clover folder boot normaly when 10.14 and failed 10.14.1 on SSD (still work with 10.14 on HDD)
WOMMMM, cant believe sir, after time teminal output type, i try reboot again with SSD and amazing, it work!!!
and log boot from misc folder Clover, boot normaly after
this is output terminal then
Bash:
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$ sudo kextcache -i /
Password:
KernelCache ID: 7477FE48948B5ECC0E7076BCA7FB4BA5
Trans-MacBook-Pro:~ tranchuc$
NOW i try reboot several time to know it work or not. I want to know what's happening
Try this....and reboot..
Boot without changing ig-platform-id....
 

Attachments

Last edited:

oldman20

Member
and i read at a forum about hackintosh like this:
ramebuffer patching in Mojave
Binary patching framebuffers using KextsToPatch in Clover is no longer a viable method in Mojave for Skylake and above. Now you need to use Lilu + WhateverGreen.
So with my specs, using Whatevergreen.kext is necessary, sir?
 
Top